Når vanviddet rører på sig

af Nathan Filer

Et gribende indblik i en skizofren virkelighed – om livet i og uden for en psykiatrisk afdeling – om de tanker og følelser der rumsterer og de handlinger de afleder.
Uden at vide, hvordan det er at lide af skizofreni og samtidig være bevidst om, at det er forskelligt fra person til person, så føler jeg mig virkelig godt sat ind i, hvordan det KAN være.

Bogen handler om Matthew, der mister sin storebror Simon, under nogle tragiske omstændigheder. Omstændigheder som Matthew i en eller anden grad har andel i og som han forsøger at finde en måde at kunne leve med og i nogen grad også forsøger at råde bod på. Men kan man det?

Matthew havde et meget tæt forhold til sin storebror, som havde Downs-syndrom og den kærlighed har selvfølgelig også stor indflydelse på Matthews fremtidige kvaler.

Selvom det er Matthews stemme der er gennemgående i bogen, så formår han alligevel at give et indblik i, hvordan det også påvirker de pårørende – i dette tilfælde særligt hans forældre og hans bedstemor.

Bogen indeholder nogle meget detaljerede beskrivelser af de tanker Matthew gør sig. Jeg får et fantastisk og detaljeret indblik i, hvordan umiddelbart ulogiske handlinger, der udspringer af disse tanker - faktisk giver ret god mening, hvis det er sådan verden opleves og fortolkes.

Jeg føler mig faktisk sat så godt ind i en skizofren tankegang, at jeg flere gange mistænker forfatteren for ikke blot at have en professionel indsigt i den skizofrenes virkelighed, men måske også selv at have stiftet bekendtskab med sindslidelsen. Ikke for at stemple ham som sindslidende, men for at anerkende hans autentiske og empatiske videreformidling.

Bogen springer i tid og sted. Der er både korte og lidt længere kapitler. Flere gange undervejs skiftes der skrifttype og til dels også skrivestil. Men intet af dette gør den svær at læse eller følge med i, da det hele passer perfekt ind i den kontekst det er skrevet i.
Jeg er fan af Nathan Filers skrivestil og opsætning, fordi det vækker fortællingen til live og gør den realistisk og vedkommende.

Hvis man ønsker et letlæseligt og ikke-fagligt indblik i ’den skizofrenes verden’ eller blot interesserer sig for det menneskelige sind, så er denne bog et must-read.


Bogens bagside:
”Jeg vil lige fortælle dig, hvad der skete, for det er også en god måde at introducere min bror på. Han hedder Simon. Jeg tror, du vil kunne lide ham. Det gør jeg. Men om et par sider er han død. Og han blev aldrig den samme efter det.”

På en ferie med sine forældre sniger 9-årige Matthew Homes sig ud om natten, sammen med sin ældre bror Simon, der har Downs-syndrom. Men det er kun Matthew der vender hjem igen.

Ti år senere er Matthew indlagt på psykiatrisk afdeling med diagnosen skizofreni, hvor han ved at skrive sine tanker ned, forsøger at forstå hvad der skete den nat, i de efterfølgende år, og med ham selv.

Sindslidelser vender mennesker indad, skriver han. Vil Matthew, ved at skrive om hvad han finder i sit indre, endelig blive forløst fra sin skyldfølelse?

Nathan Filer er sygeplejerske på psykiatrisk afdeling, og har en unik indsigt i mennesker med sindslidelser. Han skriver med autoritet og sympati om skizofreni, og om Matthews liv både som inde- og udeboende patient. Denne enestående debutroman er ikke bange for at granske hjertets skyggesider, og den viser os styrken der bunder i menneskets ukuelighed og kærlighed.

Genre: Roman
Sideantal: 273
Udgivelsesår: 2014 (dansk udgave)
ISBN: 9788793079069
Forlag: Forlaget Punktum Aps
Originaltitel: The Shock of the Fall (2013)