Fortiden er ikke hvad den har været

af Joachim Meyerhoff

En fantastisk skøn og skæv fortælling om en opvækst i midten af galskaben – hvor det unormale er normalen. En letlæselig og simpel roman der i høj grad stimulerer sanserne og hvor tingene bliver sat i perspektiv på en helt ny måde. Absolut anbefalelsesværdig! 

Vi følger Joachims opvækst på det kæmpe store psykiatriske hospital Hesterberg i Slesvig. Her bor han lige i midten af det hele sammen med hans far, som er psykiater og direktør på stedet, samt hans mor, to ældre brødre - og en hund.
Hverdagen på stedet forekommer ganske almindelig for familien, men nok knap så almindelig for mange andre. Joachims tanker og handlinger afspejler ret godt, hvordan det må være at skulle agere i en så anderledes og absurd verden.
Jeg synes faktisk, han træffer nogle ret logiske valg, i forhold til de omstændigheder han træffer dem under og jeg synes det er et meget interessant indblik i hans overvejelser og tanker om livets mange finurligheder. Hvem er egentlig de mest skøre og underlige? Os eller dem? Og hvem er hvem?

Bogen er egentlig skrevet i en ret seriøs og reflekterende tone, men formår alligevel at være både morsom, alvorlig, gyselig, hyggelig og eftertænksom på én og samme tid – helt uden at det virker påtaget eller kluntet.
Den er skrevet i et letlæseligt, flydende og behageligt sprog. Jeg er især vild med den måde han formår at beskrive detaljerne i scenerne og tankerne på en helt naturlig måde der skaber visuelle billeder – uden at det bliver tørt, kedeligt og virker overflødigt.
Kapitlerne er forholdsvis korte – hvilket jo for mit vedkommende øger læseglæden.

Jeg kan helt klart anbefale at bruge lidt tid på denne perle af Joachim Meyerhoff.


Bogens bagside:
Joachim Meyerhoff tager os med tilbage til sin højst utraditionelle og farverige barndom, der udspiller sig på det kæmpestore psykiatriske hospitalsområde Hesterberg i Slesvig. I centrum står den påståelige psykiaterfar, som er leder af ”anlægget” og bor der sammen med sin kone og sine tre drenge. Lille Joachim lærer, at grænsen mellem ”syg” og ”normal” er flydende, men efterhånden opdager han også, at familieidyllen langtfra er så rosenrød, som den tager sig ud.

Barndommen er stort set lykkelig, selvom brødrene behandler ham som Klodshans og i lighed med faren ofte trækker sig ind i deres egne verdener. Joachim gør sig uvenner med bogstaverne, men er især lykkelig, fordi han vokser op med ”tosserne fra anstalten” som legekammerater, blandt andet Klokkeren, en stor kæmpe, der giver drengen lov til at sidde på sin skulder, mens han svinger med gigantiske klokker. Med faren som formidler mellem psykisk afvigelse og normalitet oplever drengen bag hver eneste hændelse en lille smule af livets alvor – både da Klokkeren pludselig forsvinder, fordi han har gjort ”noget”, og de den mellemste bror dør i en trafikulykke.

Meyerhoffs gennembrudsroman er frem for alt morsom, hylende skæg, men den gør ikke meget for at være det. Brølende morsom, syg og munter. Meyerhoff er uddannet skuespiller og har turneret med dele af teksten som et lille enmandsshow i de senere år. Det betyder, at han har skærpet alle pointer og trukket virkeligheden til grænsen og lidt over – ud fra princippet: ”Lyv historien bedre”.

Meyerhoff tager os med hoved og med arme og ben ind i universet Hesterberg, og han slår et meget stort slag for livets mangfoldighed og mod nutidens tørre og indskrænkede perfektionsdyrkelse: ”Jeg ved godt, at vore dages psykiske patienter har det meget bedre, men der var noget særligt ved det, dengang de gik frit omkring på området og trillede rundt i græsset.”

Genre: Roman
Sideantal: 325
Udgivelsesår: 2018
ISBN: 9788770706155
Forlag: Forlaget Hovedland
Originaltitel: Wann wird es endlich so, wie es nie war