Fjenden iblandt os

af Jakob Melander

Fjenden iblandt os er sjette (og indtil videre sidste) bog i Jakob Melanders krimiserie om politiassistent Lars Winkler. Bogen strækker sig kun over et enkelt døgn i boligkomplekset Oksevænget ved Bellahøj og derfor er der selvsagt gang i den fra start til slut.

Vi kommer omkring emner som mord, politisk intriger, ghettoproblematikker, racisme, loyalitet, venskaber og kærlighed. Der er gang i ret mange forskellige ting på én gang og der er en del personer involveret - på hver deres måde og i hver deres sammenhæng - så der er ret meget at holde styr på.
Jeg kan egentlig godt lide konceptet med, at koge en hel krimi ned til et døgn og så bliver der jo selvfølgelig også nødt til at ske en masse forskelligt. Men de fleste ender bliver dog hæftet sammen i sidste ende.

Jeg havde glædet mig til at høre meget mere om Lars Winklers privatliv – at følge udviklingen i hans og Sannes forhold. Det bliver jeg desværre på ingen måde klogere på i denne bog. Jeg får dog trods alt en kort og kontant afslutning på hans og Elenas ’problematik’, men det føles en smule forhastet og lidt ligegyldigt.

Melander skriver fortsat i et naturligt og letlæseligt sprog med realistiske og flydende dialoger. Derfor er jeg måske også endnu mere ærgerlig over, at jeg ikke føler, jeg får alt det ud af bøgerne, som jeg godt kunne tænke mig. Men det er nok en smagssag, hvad man higer efter at få mere af og hvilket fokus man har, når man læser. Da det ikke er bloddryppende krimier, havde jeg affundet mig med, at fokusere på den sideløbende historie om Lars Winkler – og når jeg så ikke får det, så mister jeg måske lidt interessen og føler mig lidt svigtet.
Det skal dog ikke afholde mig fra at anbefale hele Lars Winkler-serien til alle de krimilæsere, som ikke behøver bloddryppende, grumme og bestialske historier.


Rækkefølgen i serien om Lars Winkler:
1) Øjesten (læs min anmeldelse her)
2) Serafine (læs min anmeldelse her)
3) De berusedes vej (læs min anmeldelse her)
4) Det bedste til mig og mine venner (læs min anmeldelse her)
5) De døde og de ufødte (læs min anmeldelse her)
6) Fjenden iblandt os

Bogens bagside:

Ghettobebyggelsen Oksevænget på Bellahøj i København har længe været i mediernes fokus med kriminalitet, etniske spændinger og sociale problemer. Men med en lang sej indsats er det lykkedes kommunen og beboerforeningen at få vendt den nedadgående spiral.

Dansk Folkepartis borgmester i København, Kristian Havholm, vil ind i landspolitik, og sammen med sin særlige rådgiver planlægger han at besøge området. Københavns Politi står i et dilemma: Nægt og få pressen og halvdelen af Folketinget på nakken, eller giv tilladelse med risiko for optøjer, der kan brede sig til hele byen.

Politidirektøren vælger at lægge en jernring om Oksevænget. Ingen kommer ud, og ingen kommer ind, så længe borgmesteren er på stedet.

Men netop som Kristian Havholm og hans rådgiver er på vej i borgmesterbilen, og den samlede danske presse står linet op uden for afspærringen, finder en beboer liget af en otteårig pige i en skraldecontainer – og porten til helvede er åbnet.

Politiassistent Lars Winkler, der netop er vendt tilbage efter to ugers tvungen orlov, udnævnes til efterforskningsleder. Det bliver sytten timer i Oksevængets heksekedel – og med Kristian Havholm i en overraskende rolle – som Lars sent vil glemme.

Fjenden iblandt os er sjette bind i serien om politiassistent Lars Winkler.

Genre: Krimi
Sideantal: 394
Udgivelsesår: 2019
ISBN: 978877802085
Forlag: People’s Press