Doppler

af Erlend Loe

Denne bog er en finurlig, hyggelig og eftertænksom litterær skønhed!
Doppler er en bitter og besværlig mand. Doppler er en egoistisk og egenrådig mand. Doppler er en umulig og uempatisk mand. Men Doppler er samtidig også en meget ærlig, kærlig, omsorgsfuld og eftertænksom mand – og jeg kan faktisk rigtig godt lide ham!

Doppler bor med kone og børn i et hus, hvor han lever et ganske ’almindeligt’ liv i Norge. Da hans far dør og han selv på en cykeltur i skoven vælter og bliver slået halvt bevidstløs, bliver han enig med sig selv om, at der skal ske noget andet. Doppler efterlader konen og børnene derhjemme og flytter ud i skoven – i et telt sammen med elgkalven Bongo..

Doppler ønsker at gøre op med den kompetente og pengegriske måde vi lever på – han vil tilbage til de gamle dyder og byttekulturen. Doppler tænker mange tanker – om os mennesker og den måde vi lever på. Dopplers tanker er sjældent særlig positive, men de er relevante og eftertænksomme – og så er de sjove og fulde af finesse.

Vi hører også om Dopplers (mere eller mindre vellykkede) møder med beboerne i området, konen og børnene, svogeren og andre der får forvildet sig ind i Dopplers verden.

Sproget er let og ligetil, hvilket gør den letlæselig trods de lidt lange kapitler.
Det er en rigtig hyggelig og absolut anbefalelsesværdig historie. Jeg går straks i gang med efterfølgeren ”Enden på verden som vi kender den”, for jeg bliver simpelthen nødt til at finde ud af, hvad der sker med Dopplers forhold til konen, børnene og elgkalven Bongo..


Rækkefølge i serien:
1) Doppler
2) Enden på verden som vi kender den

Bogens bagside:
Doppler er familiefar med to børn og et godt job. En dag vælter han på cyklen og slår sig halvt bevidstløs – og mærker pludselig en form for ro som han ikke har følt længe. Doppler vender familien ryggen, pakker sin rygsæk og flytter ud i skoven. Han efterlader en seddel på køkkenbordet hvorpå der står: er gået en tur i skoven og ved ikke hvor længe jeg vil være væk, men I skal ikke vente med aftensmaden …

”En ubetaleligt morsom kritik af vores civilisation, samtid og selvretfærdighed. ” Klaus Rothstein, Weekendavisen

”Den morsomste bog, jeg har læst rigtig længe.” Michael Nielsen, Politiken

Genre: Roman
Sideantal: 177
Udgivelsesår: 2004
ISBN: 9788702095043
Forlag: Gyldendal
Originaltitel: Doppler