Det sultne hjerte - en håndbog om borderline

af Simon Kratholm Ankjærgaard

16 borderline-ramte og 5 pårørende fortæller om livet med en borderlinediagnose – på godt og ondt.
De giver hver især et åbent og ærligt indblik i, hvordan deres dysfunktionelle opvækst har haft stor betydning for udviklingen af personlighedsforstyrrelsen.
Vi lærer om de ubevidste forsvarsmekanismer samt tanke-, handle- og reaktionsmønstre der som oftest gør sig gældende – herunder også fysisk og psykisk samt direkte og indirekte selvskade.
Vi hører om de konsekvenser det har for opbygning og vedligeholdelse af nære relationer samt hvilken indflydelse det har på f.eks. uddannelse og job.

Bogen byder også på succeshistorier, da de hver især også fortæller, hvad der har virket (og ikke virket) for dem i deres ’recoveryproces’ – altså, hvordan det er lykkedes dem at blive symptomfrie, ’komme ud på den anden side’ og lære at leve med deres personlighedsforstyrrelse.

Ind imellem alle disse personlige beretninger, præsenteres læseren samtidig for underbyggede teorier og forklaringer. Bogen giver et godt indblik i symptomer, årsagsforklaringer og behandlingsmetoder (blandt andet DAT, MBT, kognitiv terapi, medicinsk behandling og involvering af pårørende).

Borderline beskrives som en personlighedsforstyrrelse der ligger på grænsen mellem neuroser og psykoser og bogen indeholder blandt andet en ret informativ og letforståelig beskrivelse af forskellen på neuroser og psykoser.

Bogen henvender sig til borderline-ramte, pårørende og professionelle såvel som enhver anden der måtte have lyst til at få et større indblik i – og forståelse for - det menneskelige sind.


Bogens bagside:
I bogen fortæller 16 borderline-ramte i alle aldre nuanceret og hudløst ærligt om, hvordan det er at have borderline, og fem pårørende fortæller om at leve med en, der har diagnosen.

Diagnosen gennemgås grundigt, og bogen beskriver de nyeste behandlingsmetoder på området, hvor der er sket meget store fremskridt de seneste år. I modsætning til tidligere er det i dag muligt at slippe fri af diagnosen.

Borderline er en af de psykiatriske sygdomme, der er flest negative fordomme omkring. Bogen afliver mange af de disse myter og giver en nuanceret beskrivelse af hverdagen for og med en person med borderline.

Forfatteren er journalist, og hans kone fik som voksen diagnosen borderline.

Genre: Faglitteratur
Sideantal: 137
Udgivelsesår: 2015
ISBN: 9788790333546
Forlag: Forlaget Pressto