Øjesten

af Jakob Melander

Øjesten er den første bog i Jakob Melanders krimiserie om politiassistent Lars Winkler. En ganske udmærket og spændende bog, der er værd at bruge tid på - og jeg har allerede de næste bøger i serien liggende klar.

Vi følger efterforskningen af nogle makabre mord samt jagten på en serievoldtægtsforbryder og sideløbende følger vi Winklers privatliv.

Der veksles mellem begivenheder fra fortiden der kobles til forskellige begivenheder i nutiden og det fungerer fint. Plottet holder og historien giver mening i sidste ende.

Det er dog en lidt anderledes måde historien er bygget op på, i forhold til de krimier jeg senest har læst. Det plejer gerne at være selve forbrydelsen og efterforskningen der er det primære fokus, men her får jeg lidt fornemmelsen af, at det i højere grad er hovedpersonernes liv og udvikling, der på en eller anden måde er det bærende element.
Det gør egentlig ikke noget – det virker bare lidt omvendt af, hvad jeg er vant til. Og så er det i øvrigt ganske interessant at følge Lars Winklers problemer og udfordringer i forholdet til sin familie såvel som kollegaer og chefer.

Sætningerne kan forekomme mig lidt kringlede en gang imellem og der er passager i bogen, som jeg umiddelbart godt kunne have undværet. Måske er det bare mig der føler dem lidt forvirrende, overflødige og som ligegyldigt fyld. Men uanset hvad, så ødelægger det dog ikke læseoplevelsen og jeg bliver til gengæld forkælet med korte kapitler og gode afsnit.

Alt i alt en letlæselig og spændende krimi, som kan anbefales. Jeg ser i hvert fald frem til at følge Lars Winkler og alle de andre, i de næste bøger i rækken.


Rækkefølgen i serien om Lars Winkler:
1) Øjesten
2) Serafine (læs min anmeldelse her)
3) De berusedes vej (læs min anmeldelse her)
4) Det bedste til mig og mine venner (læs min anmeldelse her)
5) De døde og de ufødte (læs min anmeldelse her)
6) Fjenden iblandt os (læs min anmeldelse her)

Bogens bagside:
Hvordan bliver en morder til?

1944 – Under den tyske besættelse bliver en såret engelsk pilot skjult i en kælder og plejet af en ung pige. Hun forelsker sig i ham, og de katastrofale konsekvenser rækker helt op til nutiden.

Nu – På Amager Fælled har en flok drenge fundet et kvindelig uden øjne. Et makabert mord, som af pressen hurtigt får navnet ”Ole Lukøje-sagen”. I et mere mondænt kvarter i byen holder en mand et grotesk middagsselskab. Igen og igen.

Politiassistent Lars Winkler skal lede efterforskningen af det bestialske mord, og sagen kompliceres af, at han har store problemer både privat og med kollegerne.

Genre: Krimi
Sideantal: 335
Udgivelsesår: 2013
ISBN: 9788763837798
Forlag: Rosinante